Skip to content

Advent en kerst 2016: De wereld omgekeerd.
Het thema voor de advent- en kerstschikkingen is gebaseerd op het gelijknamige lied van Huub Oosterhuis, lied 1001 uit het Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk. 'De omgekeerde wereld'.
De mensen verlangen naar een wereld waar vrede en gerechtigheid vanzelfsprekend zijn. Dit thema kan worden gespiegeld aan het jaarthema ‘Wat bezielt je’ en aan het landelijk thema ‘Geloof-Hoop-Liefde.’ Centraal in de schikkingen komt een spiegel te staan, waarop scherven geplakt zijn. Naarmate we het kerstfeest naderen, zijn er steeds minder scherven.


Zondag 27  november 2016,  1e adventszondag
Jesaja beschrijft een visioen van vrede. In een tijd dat de vrede ver te zoeken is. Een omgekeerde wereld. Hij beschrijft een  mooie droom en zet mensen aan om naar die droom te leven. Jezus doet hetzelfde. Hij gaat nog een stap verder. De droom is een levensfilosofie geworden.
De spiegel geeft de gebrokenheid van het bestaan weer. Maar we zien ook weerspiegeld het licht dat niet dooft. Er zijn in de schikking weinig bloemen. Waar je alleen voor jezelf leeft zijn geen bloemen. Alleen waar het visioen werkelijkheid wordt, daar bloeit de aarde.

dromen van vrede
in een omgekeerde wereld
zien wat licht brengt
doen wat gedaan moet worden
heelheid in een gebroken wereld
Goede God
leer ons het visioen te levenZondag 4 december 2016,  2e adventszondag
De spiegel geeft de gebrokenheid weer maar ook de weerspiegeling van licht dat nooit dooft. Jesaja beschrijft een hoopvol visioen. In Jezus hebben mensen dit visioen herkend. Johannes roept op tot inkeer, omkeer, om dit visioen na te leven in het voetspoor van die na hem komt.
De omgekeerde wereld. De tijd dringt. De bijl ligt aan de wortel. Er is ook een schelp bij de spiegel. De schelp werd gebruikt bij het dopen. Het is het symbool voor wedergeboorte, omkeer en bezinning.

dromen van vrede
de wereld omgekeerd
een nieuw begin
water dat stroomt
de roep om goede vruchten
Goede God
in Jezus heeft u een nieuw begin gemaakt
keer ons om naar zijn weg
Zondag 11 december 2016,  3e adventszondag
De woestijn zal bloeien. De wildernis zal jubelen en bloeien als een lelie. Midden in die wildernis is een Heilige Weg die leidt naar Sion, de stad van vrede en van recht. De stad van God.
We moeten nog even geduld hebben en goede moet houden. In een wereld die anders wil. De omgekeerde wereld. De spiegel geeft al minder gebrokenheid weer.

dromen van vrede
de wereld omgekeerd
een nieuw begin
puur bloeit de lelie
voor wie het ziet Gods rijk breekt door het donker
Goede God
versterk in ons de hoop
dat het kan, de wereld omgekeerdZondag 18 december 2016,  4e adventszondag
De profeet brengt een teken van hoop. De geboorte van het kind dat men Immanuel zal noemen is aanstaande. Ook Jozef krijgt het bericht van de aanstaande geboorte. Het doet hem wankelen. De omgekeerde wereld. De wereld van Jozef spat uiteen, weergegeven in een wolk van gipskruid. Maar de engel brengt Jozef op andere gedachten. Door de witte rozen in de spiegel zien wij dat verbeeld.

dromen van vrede
de wereld omgekeerd
nieuwe hoop
waar hopeloosheid de dag kleurt
Goede God
versterk in ons de droom van liefde die de wereld omkeert

Kerstfeest  zondag 25 december 2016
De bode brengt het goede nieuws. Het is feest! Het kind is geboren. Het jongetje is gezond en we noemen hem Jezus! In die zojuist geboren Jezus komt God de mensheid troosten en de boodschap van vrede brengen in een wereld van troosteloosheid. De omgekeerde wereld. Het licht breekt onstuitbaar door.
Jezus zal ook de laatste scherf van de spiegel wegnemen, en wij, wij mogen hem daarbij behulpzaam zijn.

dromen van vrede
de wereld omgekeerd
kind ons geboren
Immanuel
Goede God, wij danken u
dat wij in Jezus het visioen van een omgekeerde wereld kunnen herkennen
heelheid
te midden van alle gebrokenheid
 

Volgende diensten

Activiteiten

No current events.

Zoeken