Skip to content

Kledinginzameling groot succes!
Op maandag 15 april stonden we met twee volgeladen personenauto’s, een busje en een grote boedelbak voor de deur van de Rotterdamse kledingbank. Het uitladen leek tot verrassing van de vrijwilligers maar niet op te houden en een groot deel moest tijdelijk opgeslagen worden in een depot. Naar schatting bracht de actie zo’n achttien kubieke meter kleding op!
In de voorafgaande week werd het door diverse telefoontjes voor de ophaalservice al duidelijk dat er binnen en buiten onze kerkelijke gemeente positief werd gereageerd op het initiatief, mede dank zij de aankondigingen in de lokale pers. Op zaterdag was er sprake van een aanhoudende stroom van mensen die zakken en dozen met kleding en schoeisel aansleepten. Sommigen bleven ook even gezellig hangen om onder een kopje koffie van het schouwspel te genieten. Ondertussen groeide de stapel in het Ontmoetingscentrum achter en onder de opgestelde kramen, waarin een selectie van de meegebrachte kleding door onze diakenen werd geshowd. Topstuk in het geheel was een schitterende trouwjurk die ook in de winkel van de kledingbank een bijzondere plaats zal krijgen.

Meer dan wat afdankertjes
Dat het de gevers niet alleen maar ging om wat ‘afgedankte’ kleding, bleek uit de zorg en betrokkenheid waarmee veel mensen hun bijdrage afleverden. Velen leverden de kleding keurig gestreken en opgevouwen af, soms zelfs nog verpakt in het plastic van de stomerij! ‘Laat u het doosje maar dicht,’ zei een mevrouw met een scootmobiel die zelf niet de treden van het Ontmoetingscentrum kon opkomen en het doosje vervolgens zelf toch maar opende om de inhoud te laten zien, ‘ik heb het opgevouwen en er zitten ook zo goed als nieuwe pantoffeltjes bij!’

Soms was er sprake van een emotioneel afscheid door het overdragen van de kleding van een overleden partner of een bijzonder kledingstuk, zoals de trouwjurk. ‘Ik heb er ook iets nieuws bij!’ zei een oudere dame en ze liet vol trots een trui zien die ze deze winter had gebreid.

De moeite waard
‘Wat een verrassing vanmorgen, een overweldigend succes!’ laat Agnes Vaillant van het bestuur van de kledingbank ons weten en ze bedankt de gevers en de medewerkers aan de actie. Met de vrijwilligsters heeft ze de handen uit de mouwen gestoken om de lading te lossen. We drinken samen koffie tussen de stapels kleding en praten over het werk van de kledingbank. Ondertussen worden ook bezoekers in de winkel geholpen en gaat het sorteerwerk door. De binnengekomen kleding wordt zorgvuldig gekeurd en beoordeeld. De zomerkleding krijgt nu eerst een plek in de winkel, de winterkleding gaat voorlopig naar de bovenverdieping. Wat een werk om de binnengebrachte stapel uit te zoeken!  ‘Gelukkig hebben we voldoende vrijwillig(st)ers’, zegt Agnes als we constateren wat voor werk door deze bescheiden, maar gedreven groep mensen wordt verzet. We zijn blij dat we aan dit mooie project een bijdrage hebben kunnen leveren!
 

Volgende diensten

Activiteiten

Zoeken